Зустріч з Василем Горбатюком

8 лютого 2024 р. на історичному факультеті відбулася зустріч з відомим українським письменником сучасності Василем Горбатюком. Упродовж першої частини заходу гість презентував свою книгу «Листи забутого життя».  В основу сюжету покладено біографію Павла Богацького (1883 – 1962) – видатного українського письменника, редактора, видавця, літературознавця, військовика, пластуна, на жаль, малознаного в Україні через навмисне замовчування і відторгнення ідеологією колишнього радянського режиму. Роман також оповідає про багатьох інших, несправедливо забутих не з їхньої вини, українців, відтворює різноманітні події майже столітньої протяжності в історії України, країн Західної Європи, Австралії й Америки. Життєвий і творчий шлях головного героя розкривається на тлі історичних подій – революцій 1905 і 1917 рр., хвилі відродження української мови й літератури в 1906-1914 рр., визвольних змагань нашого народу в 1917-1921 рр., еміграційних процесів у 1920-1930 рр. та під час Другої світової війни, таборів для переміщених осіб у повоєнній Німеччині, переселення українських емігрантів у країни світу, зокрема, в Австралію.

Другим етапом заходу стала презентація документального фільму про діяльність УПА на території Дунаєвеччини «Провідник «Волох» (такий псевдонім мав керівник Дунаєвецького надрайонного проводу УПА Петро Щербатий). Ігор Хитрюк, автор книги «За тебе, свята Україно» та розробник туристичного маршруту «Слідами ОУН і УПА. Дунаєвеччина», в емоційній промові коротко поінформував про обставини створення фільму, окреслив організаційні та матеріальні труднощі, з якими зіткнулися активісти при підготовці фільму.

Дякуємо Василю Горбатюку, Ігорю Хитрюку та всім гостям історичного факультету за можливість ознайомитися з їхніми творчими здобутками. Зичимо подальших успіхів у їх популяризації та нових звершень на ниві формування історичної національної пам’яті українців про події героїчної визвольної боротьби 1940-1950-х рр.