“STEM-весна” на уроці історії

Щороку Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» (ІМЗО) ініціює проведення Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна», результати якого інтегруються до Спільноти наукової освіти в Європі «Scientix STEM Discovery Campaign». Фестиваль знайомить з інноваційними освітніми технологіями, новітніми методиками,  цікавими науково-методичними ідеями й об’єднує креативних освітян та учнівську молодь. Цього року у «STEM-весна 2024» взяли участь учні 10-А класу під керівництвом учителя історії Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Хмельницької області Лесі Гринюк та асистента кафедри всесвітньої історії, завідувача навчальної лабораторії «Дидактика історії» Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Ірини Пігович.

18 квітня 2024 року у Кам’янець-Подільському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою було проведено інтегрований урок історії з використанням сучасних цифрових технологій, на якому учні створювали власні історичні комікси. У мальописах розкрито долю чотирьох видатних українок відомих своєю активною громадською, культурною та політичною діяльністю, а саме: Олени Степанів, Олени Теліги, Алли Горської та Ліни Костенко. Такий підхід допоміг краще зрозуміти історичні події та проаналізувати вчинки відомих українок, активізувати пізнавальну діяльність, розвинути цифрові навички та задіяти критичне мислення.

Проведений захід є результатом співпраці і становить спільний інноваційний науково-методичний проєкт, під час розробки та проведення якого відбувся обмін знаннями та досвідом у галузі STEM-освіти.

Результати проведеної роботи опубліковано на Facebook-сторінці відділу STEM-освіти ІМЗО, а з розробленими коміксами можна ознайомитись в навчальній лабораторії «Дидактика історії» кафедри всесвітньої історії.