Збірник наукових праць “Проблеми історії країн Центральної та Східної Європи”

Побачив світ черговий збірник наукових праць “Проблеми історії країн Центральної та Східної Європи”, укладачами якого стала редакційна колегія на чолі з Валерієм Степанковим (академік УАІН, доктор історичних наук, професор). Рецензенти видання – Віктор Брехуненко (доктор історичних наук, професор, м. Київ) та Руслан Постоловський ( кандидат історичних наук, професор, м. Рівне).

Сьомий випуск збірника присвячений 80-річчю від дня народження професора Миколи Кукурудзяка (доктор історичних наук, професор, колишній завідувач кафедри всесвітньої історії Кам’янець-Подільського педагогічного інституту 1984-1999), тому тут уміщено ряд статей його колег та учнів, що висвітлюють різні аспекти життєвого і науково-педагогічного шляху вченого та розкрито тематику його наукових досліджень.

У збірнику вміщено праці провідних вітчизняних та зарубіжних фахових істориків, наукові інтереси яких пов’язані з дослідженням історії країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) та ролі й місця України у розвитку даного регіону. Тут опубліковано матеріали роботи круглого столу «1918 рік: переломний у світовій історії», учасниками якого були з Кам’янця-Подільського та Вінниці (Володимир Газін, Олександр Завльнюк, Олександр Кравчук, Наталія Мельник та ін.).

Збірник містить ряд тематичних розвідок, що присвячені актуальним проблемам історії Центральної та Східної Європи, зокрема: структура і склад підрозділів болгарського війська ІХ-Х ст. (Володимир Калініченко, м. Чернівці), роль єлизаветинських піратів у розвитку міжнародних комунікацій (Андрій Пастушенко, м. Харків), цугцванг політики Варшави щодо України (Валерій Степанков, м. Кам’янець-Подільський) та ін.

Пропоноване видання є результатом роботи Міжнародного наукового центру досліджень історії Центральної та Східної Європи, що очолює академік УАІН, доктор історичних наук, професор Валерій Степанков.